Klimatopmøde for gymnasieelever var en succes

Forpersonen for DGS, Asger Kjær Sørensen mener, at dagen var en succes, der skal gentages

Af Amalie Østergaard (Chefredaktør)

Asger Kjær Sørensen holder åbningstale

Onsdag d. 28. februar afholdte DGS et klimatopmøde, der samlede repræsentanter fra hele landets grønne gymnasieudvalg. Programmet stod bl.a. på poesi oplæsning, foredrag og workshops. Dagen blev skudt i gang med forperson, Asgers, åbningstale:

"Dem, der spørger, hvorfor vi som unge prøver at gøre noget, når vi ingen indflydelse har, har misforstået noget. De har ikke forstået, at store bevægelser altid starter nedefra. Selvfølgelig skal vi presse på dem, der har et stort ansvar, så de også tager det på sig og gør noget for at skabe den forandring, vi gerne vil se." - Asger Kjær Sørensen, forperson DGS

Eleverne arbejder

Deltagerne blev inspireret af poesioplæsning fra digterne Rasmus Nikolajsen og Julie Sten Knudsen, som begge havde en klima tematik i deres digte. Julie Sten Knudsen læste op fra hendes digtsamling 'Syv Lag'.

Julie Sten Knudsen læser digte op

Hvordan er den lyriske udtryksform anderledes fra andre medier, når det gælder behandling af emnet klima?

Der er god plads til følelser og det personlige, uden at skulle have en løsning på problemerne. Hvis man skal skrive en kronik eller et debatindlæg, skal man præsentere en løsning, hvor det lyriske giver plads til bare at fortælle om de bekymringer som de fleste går rundt med, som folk kan spejle sig i og tænke over det på en ny måde.

Julie Sten Knudsen

Man har en stor frihed som digter, fordi man ikke er knyttet til f.eks. et medie, der kræver seertal og clickbait. Man har en stor frihed ift. hvor man taler fra. Det spændende er også, at man nogle gange taler fra andre steder, end der hvor debatten normalt foregår. I god poesi skal der være en vis åbenhed overfor læseren, så de selv kan bruge deres egne følelser og fantasi til at finde ud af, hvad det her egentlig betyder.

Rasmus Nikolajsen

Ja, der behøver ikke være et færdigpakket budskab. Det er vigtigt at finde et sprog for de tanker der er i den tid man lever i. Litteraturen er her det enkelte menneskes sprog.

Julie Sten Knudsen

Rasmus Nikolajsen læser digte op

Hvad kan det give at læse poesi, hvor man kan spejle sig selv i nogle tanker?

Det kan give en følelse af, at man ikke er alene og i stedet en del af et større fællesskab. Og når der er mange der sætter ord på de her ting, så er det også med til at ændre hvordan vi forstår os selv og samfundet på.

Julie Sten Knudsen

De komplekse følelser man har, og den frustration man kan føle af at vide, at man måske ikke kan gøre noget, selvom man bliver nødt til at gøre noget. Og følelsen af sorg og at se ting dø. - Her kan poesien sprogliggøre de områder, så man kan begynde at handle.

Rasmus Nikolajsen

Oplæg fra Mellemfolkeligt Samvirke

Dagen fortsatte med et oplæg og en workshop fra organisationen Mellemfolkeligt Samvirke. Her blev elevernes klimaviden styrket og udfordret.

Katrine og Linnea fra Mellemfolkeligt Samvirke

Hvad laver Mellemfolkeligt Samvirke?

Vi er en organisation, der arbejder med udviklingsarbejde. Det betyder at vi arbejder med at ændre nogle strukturelle forhold. Bl.a. klimakrisen er vi gået ind i og snakker om at vi skal ændre adfærd og strukturelle betingelser. Dvs. vi både laver kampagnearbejde f.eks kampagner mod store banker og pensionsselskaber for at få bedre klimabæredygtige investeringer. Og så laver vi det program der hedder 'Verdensklasse', hvor vi er ude og holde oplæg for og med unge, ligesom vi gjorde i dag. Det gør vi for at skabe handlekraft hos de unge. Vi tror på, de ændringer der skal ske, skal ske med og af unge.

Katrine Grothe

Hvad har eleverne fået med fra i dag?

Vi håber, at vi giver dem et udgangspunkt for at handle. Både med baggrundsviden og en forståelse for 'hvad er klimakrisen egentlig'. Men også inspiration til, hvordan man kan handle, og at det kan ske på mange forskellige planer og måder. I sidste ende handler det bare om at gå sammen og organisere os, så vi kan råbe op.

Katrine Grothe

Det handler også meget om at bekræfte eleverne i, hvorfor det er så vigtigt at være en aktiv global medborger. Det DGS allerede gør, er i forvejen virkelig flot og vigtigt, og vi vil gerne vise, at en organisation som Mellemfolkeligt Samvirke bakker op om det.

Linnea Stehr

På klimatopmødet fik de også besøg af klimaaktivisten Esther Michelsen Kjelsahl, som fortalte om det, at være klimaaktivist. Her fik eleverne rig mulighed for at stille spørgsmål. Dagen sluttede af med en spændende panelsamtale.

Hvordan synes du, dagen har været?

Jamen det har været en kæmpe succes. Der har været så stor opbakning og der er kommet så mange fra hele landet. Man kan virkelig høre på folk, at det har gjort en forskel at være her i dag. De går hjem til deres klimaråd og har nogle værktøjer med og endnu mere kampgejst. De ved, at de ikke står alene. Jeg har lige snakket med nogen, der sagde, at de kun var fire i deres klimaråd, hvilket har været op ad bakke at stable et fællesskab på benene. Her håber jeg bare, at vi med det her arrangement har vist dem, at de ikke er alene, men en del af et større fællesskab, der kæmper samme kamp.

Asger Kjær Sørensen, Forperson DGS

Skal sucessen gentages?

Det skal den i hvert fald. Det bliver planlagt igen næste år, og også året efter. Og så har vi vores landsmøde d. 12-14 april. Her har vi en hel weekend, hvor vi skal hygge og udvikle politik sammen. Der er alle velkomme og det er også gratis.

Asger Kjær Sørensen, Forperson DGS

GYMNASIE-eleven