Sophus 3D-printer lomme-vindmøller

Støttet af Tuborgfondet gik 7 venner fra Allerød Gymnasium igang med at 3D-printe vindmøller

Sophus Andreassen justerer på Fysikklubbens 3D-printede vindmølle

Når Sophus Andreassen ikke sidder til undervisning i sin 2.G-klasse på Allerød Gymnasium, kan du sikkert finde ham sammen med 6 klassekammerater i skolens Fysikklub. Klubben har netop fået penge fra Tuborgfondet til at udviklee en 3D-printet lomme-vindmølle.

Sophus, en lomme-vindmølle..?

Ja, altså ... ideen startede med, at jeg var ude at vandre, hvor jeg havde en solcelle med mig. En af dagene var det overskyet, men det blæste også en masse - og der tænkte jeg, at det kunne være smart at kunne lave en lille 3D-printet vindmølle, som man kunne folde sammen.

Sophus Andreassen

Så du søgte penge hos Tuborgfondet?

Ja, præcist. Jeg havde sagt mit gamle job op, så jeg havde ikke flere penge til sjove forsøg. Så jeg tænkte længe over hvordan jeg kunne få nogle penge til mit vindmølleprojekt, så jeg kunne sætte meget mere tid af til det. Vores gamle samfundsfagslærer skrev så til mig, at der var noget, som hed DrømmePuljen under Tuborgfondet.

Sophus Andreassen

Fysikklubben mødes i skuret

Det var faktisk meget nemt at søge penge fra Tuborgfondet. Kort efter fik vi besked om at vi havde fået støtte - og blev meget chokerede, da vi så de 1.881 kr. tikke ind på kontoen. Det er ret mange penge i forhold til, hvad vi normalt bruger i klubben.

Sophus Andreassen

Sophus Andreassen gik all in på vindmøller og brugte næsten hver dag i et par måneder på at læse og se en masse videoer. Fysikklubben tog sammen en tur på DTU Risø for at se, hvordan man tester og bygger vindmøller.

Hvordan gik det så med projektet?

Det er gået super godt. Vi kunne nok godt bruge lidt flere penge til noget værktøj, lim og lak, men vi er kommet meget langt Vi skal lige finde ud af, hvordan vi skal sætte vingerne fast på BLDC-motoren, og så er vi næsten i mål. Vi tænker på at skrive en manual om, hvordan og hvad man skal bruge til at bygge vindmøllen, så en masse folk kan få adgang til strøm. Billig strøm, for vores vindmølle koster kun 70 kr. fordi den næsten kun er lavet af skrald.

Sophus Andreassen

Hvad er Fysikklubbens næste projekt?

Vi tænker at lave en form for fritidsklub, hvor man kunne komme og bygge noget fedt. Vi overvejer også at tage ud på skoler og lære folk om, hvordan man bygger vindmøller og hvordan det fungerer. Det kunne bare være monsterfedt at kunne få et stort værksted, hvor en masse kunne komme og prøve deres drømme af, ligesom os.

Sophus Andreassen

Fysikklubben til reception hos Tuborgfondet